Eerste helft sc Cambuur - FC Groningen: 'Dammers op het middenveld zorgt voor minder voetballend vermogen'

Voormalig FC Groningen-spits Marnix Kolder bekijkt en analyseert sc Cambuur - FC Groningen vanuit huis en ziet dat FC Groningen meer controle heeft, maar dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld is.

Ahmed El Messaoudi en Gabriel Gudmundsson van FC Groningen knokken samen om de bal.

Ahmed El Messaoudi en Gabriel Gudmundsson van FC Groningen knokken samen om de bal. Foto: archief Andy Zuidema

Kolder: ,,Het is een vechtwedstrijd, beide ploegen zitten er bovenop. Groningen heeft wat problemen aan de rechterkant, waar Cambuur goed doorkwam en prima combineerde. Maar echte kansen kwamen daar niet uit”, zag de analist.

Weinig creativiteit op het middenveld

Groningen komt moeizaam aan voetballen toe. Kolder ziet dat het door gebrek aan creativiteit op het middenveld komt: ,,Dammers speelt op de centrale middenvelder plek, maar daardoor heb je niet echt voetballend vermogen op het middenveld. Het meeste gevaar komt vanaf de zijkanten met Gudmundsson en El Hankouri. Ze proberen met voorzetten De Leeuw te bereiken.

Verder valt de nieuwe keeper de analist op. ,,Ja, in positieve zin. Die Leeuwenburgh verstuurde een paar goede passes en bewaart de rust. Hij heeft nog niet veel te doen gehad maar voetballend komt hij goed mee”, zag Kolder.

Wat moet anders in de tweede helft?

Kolder: ,,Er zijn weinig aanspeelmogelijkheden op het middenveld, doordat het voetballend vermogen daar niet overhoudt. Er is geen middenman om het spel te verdelen dus moet Groningen de lange bal spelen die Cambuur dan weer opvangt. Groningen heeft wel meer controle, zeker na het doelpunt. Maar in de tweede helft moeten ze meer proberen vanuit het midden ook kansen te creëren, Suslov aan de bal te krijgen en vanuit daar ook te voetballen”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
FC Groningen
menu