Basisscholen in de gemeente Coevorden ontvangen veel nieuwe kinderboeken. Leerlingen mogen zelf hun favoriete titels uitkiezen

De boeken zijn afgeleverd.

De boeken zijn afgeleverd. Foto: Gemeente Coevorden

Elf basisscholen in de gemeente Coevorden ontvangen een grote hoeveelheid nieuwe kinderleesboeken voor hun schoolbibliotheek. Het gaat om titels die door de leerlingen zelf zijn aangedragen.
Lees meer over
Coevorder Courant

Brede School SOM aan de Jan van Scorelstraat in Coevorden ontving dinsdag de nieuwe boeken en dat werd gevierd. Daarbij was ook onderwijswethouder Jeroen Huizing aanwezig.

Achterstanden inhalen

De extra leesboeken voor de schoolbibliotheek zijn mogelijk dankzij een bijdrage vanuit de zogenaamde NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs). De NPO is ingesteld door de landelijke overheid met als doel om achterstanden als gevolg van corona in te halen. Het kan gaan om leerachterstanden, maar ook om bijvoorbeeld achterstanden op sociaal-emotioneel gebied.

Leerlingen stellen een lijst samen

De leerlingen kregen de opdracht uit te zoeken welke boeken zij misten in hun schoolbibliotheek. Dat leidde tot een flinke lijst. Zo zijn er alleen al voor de Brede School SOM 250 boeken besteld.

Educatieadviseur Gerry Berends van Biblionet Drenthe waarbij Bibliotheek Coevorden is aangesloten, vertelt: ,,Het mooie is dat het echt om maatwerk gaat. Zo zijn bijvoorbeeld voor De Smeltkroes, een school voor onder andere asielzoekerskinderen, ook vertalingen van kinderboeken in Oekraïens en Arabisch besteld.”

De afgelopen periode zijn de boeken ingevoerd in het systeem, zodat te volgen is hoe vaak een boek wordt uitgeleend. ,,Zo kunnen we straks onder meer zien of kinderen na de coronaperiode daadwerkelijk meer zijn gaan lezen”, aldus Berends.

Lezen helpt tegen laaggeletterdheid

Ze vervolgt: ,,Lezen helpt in de strijd tegen laaggeletterdheid. In de gemeente Coevorden is 14 procent van de inwoners vanaf 25 jaar laaggeletterd. Hoe mooi zou het zijn als die cirkel doorbroken kan worden. Maar het gaat natuurlijk ook om het leesplezier dat kinderen eraan beleven.”