Coevorden Fanclub Freiburg draagt club uit Bundesliga warm hart toe. ‘De sfeer is altijd goed’

Dylan en zijn oom Eric Ekkelenkamp zijn trotse Coevorder fans van SC Freiburg.

Dylan en zijn oom Eric Ekkelenkamp zijn trotse Coevorder fans van SC Freiburg. Foto: Kristian Elders

Coevorden en Freiburg. Bijna 700 kilometer ligt er tussen deze steden, maar toch is er een warme band op voetbalgebied. Coevorden Fanclub Freiburg timmert met 134 leden aan de weg en heeft de wind in de zeilen.
Lees meer over
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief
Emmer Courant

Bundesliga-club SC Freiburg doet het verrassend goed op het hoogste niveau in Duitsland. De Zuid-Duitse provincieclub speelde afgelopen seizoen nog de Pokalfinale in Berlijn en voetbalt donderdag 16 maart in de Europa League thuis tegen het grote Juventus uit Turijn. Verschil met vervlogen tijden is dat de club uit Freiburg im Breisgau tegenwoordig verre van kansloos is tegen grootmachten.

En dat klinkt Dylan (23) en zijn 55-jarige oom Eric Ekkelenkamp uit Coevorden als muziek in de oren, maar voor het begin van alles moeten we eerst terug naar medio jaren zeventig. In die tijd ging Eric samen met zijn broer Marc en hun ouders naar een camping in het dorp Kirchzarten, onder de rook van Freiburg. Als vrij snel zag de (voetbal)familie Ekkelenkamp SC Freiburg in actie binnen de lijnen van het vroegere Dreisamstadion. ,,Daarmee was onze liefde voor deze club in het rood en wit geboren”, vertelt Eric. Hij is tegenwoordig voorzitter van de fanclub, terwijl Dylan wel een razende reporter lijkt met het actueel houden van de social media.

Magie van SC Freiburg

Coevorden Fanclub Freiburg bestaat officieel sinds 2019. Eric Ekkelenkamp is ondertussen al bijna vijftig jaar besmet met het virus dat SC Freiburg heet, maar dan wel in de positieve zin van het woord. Door vakanties op de camping in Kirchzarten zijn al meer Coevordenaren in aanraking gekomen met de magie van SC Freiburg. Bij uitwedstrijden van SC Freiburg die goed te bereizen zijn, vertrekt er zaterdag- of zondagmorgen een bus vanaf sportpark Klinkenvlier in Coevorden op weg naar bijvoorbeeld Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach of SV Werder Bremen. ,,We zijn vaak ‘s avonds rond tien uur weer terug in Coevorden”, zegt Dylan. ,,Dan hebben we een geweldige dag gehad samen.”

Eric Ekkelenkamp is daadwerkelijk lid van SC Freiburg, waar Mark Flekken het doel verdedigt. ,,Ik kan ook naar thuiswedstrijden, maar dan is het een kwestie van vroeg opstaan. Voor zo nu en dan is zo’n reis leuk, maar dan houdt het wel op.” Mede door een realistische visie en de zeer honkvaste trainer Christian Streich - hij is al sinds 2011 coach van SC Freiburg - speelt de club keurig mee in de subtop. De bekerfinale ging dan wel uiteindelijk verloren na strafschoppen, maar voor Dylan is en blijft die dag in mei 2022 een onvergetelijke belevenis. Hij vertelt dat de Coevorder fanclub ondertussen ook leden heeft uit onder meer Groningen, Steenwijk, Borne en het nabije Gramsbergen.

Bij de enige officiële Nederlandse fanclub van SC Freiburg is iedereen welkom volgens Eric en Dylan. ,,Voetbal verbroedert nu eenmaal, dat merken we zeker op bezoek bij Duitse clubs. Er is geen gedoe tussen supporters in het stadion. En SC Freiburg zelf? Ze vinden het een enorme eer dat wij fans van de club zijn. Voor ons is het mooi om te zien dat het virus ook overslaat op anderen. Het is prachtig dat mensen samen een hele leuke dag hebben door de busreizen. De sfeer is altijd goed met muziek achterin de bus, terwijl meer voorin wordt gepraat over de aanstaande wedstrijd. Mooi toch zo’n uit de hand gelopen hobby?”

Meer informatie over Coevorden Fanclub Freiburg staat op www.coevordenfanclubfreiburg.jouwweb.nl