Samen met

Grepen uit het verleden (141): 'Wij hoefden onze grenspas niet eens te laten zien'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Stedelijk Museum Coevorden

,,Dit is het douanekantoor op de hoek Eendrachtstraat-Esschenbruggerdijk”, schrijft Harry Luinge over de foto van vorige week.
Lees meer over
Coevorder Courant

Ook Fennie Kok-Soetebier herkent het gebouw. ,,Omdat wij in de buurt woonden kregen wij een grenspas. Vaak hoefden wij niet eens onze pas te laten zien. Ons kent ons.”

Edwin Brouwer uit Dalen heeft er gewerkt. ,,Het gebouw was lange tijd de Centrale Douane Post Coevorden en ik heb hier vaak diensten als douaneambtenaar gedraaid. Dit was van 1978 tot ongeveer 1993. Het gebouw was voornamelijk voor administratieve werkzaamheden en hoofdkwartier voor de leidinggevenden. Je ging met de auto naar de grensposten Coevorden, Veenebrugge, Schoonebeek en Nieuw Schoonebeek, of je moest velddiensten rijden.”

Vanwege het Schengenverdrag is na 1993 de grensbewaking opgeheven. De douane vertrok en het gebouw kreeg later andere bestemmingen.

Brouwer heeft er altijd met veel plezier gewerkt. ,,Het was een leuke tijd.” Volgens de inwoner van Dalen dateert de foto vermoedelijk uit de Eerste Wereldoorlog. Toen waren grenstroepen gemobiliseerd die een mogelijke Duitse aanval moesten melden of verhinderen.

De vader van Marian Stroeve, de heer Wanders, heeft er van 1961 tot 8 januari 1979 gewerkt. ,,Helaas is hij op 9 januari 1979 verongelukt op een dienstreis vanuit Tubbergen. Hij is op de terugweg bij Langeveen in de berm geraakt en tegen een boom gebotst, want er lag toen heel veel sneeuw”, schrijft Stroeve. Ze meldt dat haar vader er met heel veel plezier heeft gewerkt.

Tenslotte merkt Hans Brouwers op dat in het oude douanekantoor nu Fysiotherapie en Training Coevorden is gevestigd.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week een foto uit het archief van het Stedelijk Museum Coevorden. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Coevorder Courant

Nieuws

menu