Grepen uit het verleden (150): 'Op de foto staat het mooie huis van de directeur van de melkfabriek aan de Melkkade'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Stedelijk Museum Coevorden

De foto van vorige week leverde helaas weinig reacties op. Janny Wessel reageerde wel. ,,De foto is gemaakt vanuit de Oranjewijk. Rechts is volgens mij de woning van de directeur van de melkfabriek te zien. Op de plek wat nu een bouwplaats is stond vroeger de melkfabriek met daarnaast de winkel en woning van Venema.”
Lees meer over
Coevorder Courant

Ook Harry Luinge reageerde. ,,Deze foto is genomen aan de kant van de Oranjewijk, richting de vroegere melkfabriek. De vroegere directeurswoning staat er nog. Onlangs is gestart met nieuwbouw op de plek waar vroeger het arbeidsbureau en de melkfabriek gestaan hebben.”

Mans Arends liet ook een berichtje achter. ,,Dit is het Stieltjeskanaal. Helemaal links is de Bentheimerbrug te zien. Rechts op de foto staat het mooie huis van de directeur van de melkfabriek aan de Melkkade. De fabriek stond op de plek waar de gele container staat. In 1970 kwam in de oude melkfabriek de firma Gortworst met een chemische wasserij.”

Het is niet helemaal waar dat op de foto het Stieltjeskanaal staat afgebeeld. Het is namelijk nog een gedeelte van de binnen vestinggracht. Vanuit de gracht werd het Stieltjeskanaal ontworpen tot aan de Zijtak in Nieuw Amsterdam. Zo heeft ook het Kanaal Coevorden-Alte Picardie een verbinding met de binnen vestinggracht.

Na het vertrek van het garnizoen in 1854 en het slechten van de vestingwerken kwamen veel inwoners zonder inkomen te zitten. Ter compensatie werden kanalen aangelegd om Coevorden beter bereikbaar te maken om zodoende de economie van de stad weer een steuntje in de rug te geven.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week een foto uit het archief van het Stedelijk Museum Coevorden. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.