Samen met

Cursus leven na verlies: ,,Je kunt je partner verliezen aan de dood, maar ook aan het leven. Ook dat is een ingrijpend gebeuren”

Melle en Marjan Leffers hebben de organisatie van deze cursus in handen. Eigen foto

Al jarenlang bieden de gezamenlijke kerken van Westerbork de cursus ‘leven na verlies’ aan. Tot nu toe ging het dan altijd om het verliezen van een dierbare aan de dood. Nu komt daar een nieuwe cursus voor gescheiden mensen bij.
Lees meer over
De Krant van Midden-Drenthe

,,Je kunt je partner verliezen aan de dood, maar ook aan het leven. Ook dat is een ingrijpend gebeuren”, aldus ds. Melle Leffers van de Stefanuskerk. Samen met zijn vrouw Marjan is hij verantwoordelijk voor de cursus. ,,Je ooit zo mooi begonnen huwelijk loopt stuk. Je wereld staat op zijn kop. Je gevoelswereld is uit evenwicht. Je staat er alleen voor. Je ervaart emoties die je van je zelf niet kende: van boosheid tot je afgedankt en waardeloos voelen. Soms ben je doodmoe van alle gepieker en zorgen en leidt dit tot lichamelijke en/of psychische klachten. Maar soms is er ook opluchting, een gevoel van vrijheid. Hoe dan ook moet je op zoek naar een nieuwe balans in je leven.”

Ruimte voor gevoelens

Aan de orde komen zaken als: de periode vóór de echtscheiding, de gevolgen ervan. Er is ruimte voor de gevoelens die een rol spelen, voor de reacties van de mensen uit je omgeving, er alleen voorstaan als opvoeder. Maar ook voor de vraag: hoe zorg ik goed voor mezelf en hoe vind ik de balans in mijn leven terug? De ervaring leert dat het zinvol is om met lotgenoten hierover in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Kerkelijk betrokken zijn is nadrukkelijk niet van belang.

Voorgesprek

Na aanmelding vindt er een voorgesprek plaats om mogelijkheden en verwachtingen op elkaar af te stemmen. De groep bestaat uit maximaal acht personen en komt zes keer bij elkaar. De bijeenkomsten worden gehouden op de vrijdagmiddag, vanaf 6 januari. Voor opgave of meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met Melle Leffers. Email: predikantstefanuskerk@gmail.com of tel. 06 – 514 33 553.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en De Krant van Midden-Drenthe

Nieuws

menu