Gedreven en met een grote dossierkennis. Arnoud Knoeff neemt afscheid van de gemeenteraad in Midden-Drenthe

Arnoud Knoeff bij het zonnepark op De Mussels.

Arnoud Knoeff bij het zonnepark op De Mussels. Foto: Hugo Faber

Het zat er al geruime tijd aan te komen, het afscheid van Arnoud Knoeff als gemeenteraadslid (D66) van Midden-Drenthe. Zijn laatste grote klus zit erop. Hij zat in de vertrouwenscommissie, die de voordracht van Jan Zwiers regelde als beoogd nieuwe burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe.
Lees meer over
De Krant van Midden-Drenthe

Burgemeester Cees Bijl richtte namens de raad donderdagavond het woord tot Knoeff. Hij memoreerde het feit dat Arnoud Knoeff Fries is en grapte: ,,Hij is gewend om te zeggen waar het op staat.” Op de valreep van zijn politieke carrière in Midden-Drenthe was Knoeff goed zichtbaar. Dat was met name bij de kwestie van de vrijstelling van grafrechten van oud KNIL-militairen, in de stuurgroep Borkerhout en bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Bijl prees Knoeff: ,,Je bent actief, je bent betrokken. D66 verliest een markant figuur.” Dat vond ook zijn opvolger Marten Leistra. Hij roemde zijn gedrevenheid en de dossier- en feitenkennis van Knoeff.

Erebaan

Knoeff zelf kreeg het laatste woord. Hij noemde zijn functie als volksvertegenwoordiger en raadslid een erebaan, maar wel een taak die heel veel tijd kost. Zeker als lid van een kleine partij.

In de raadszaal was Knoeff het lang niet altijd eens met andere partijen: ,,Maar dat hoeft ook niet. Maar onthoud wel dat democratie de dictatuur is van de meerderheid. En bedenk dan ook dat je misschien beter goede dictators kunt hebben dan een slechte democratie.”

Zoek elkaar op

In de politiek is het niet altijd makkelijk om je punt te maken. Dat geldt voor D66, maar ook voor andere partijen. Daarom het advies van Knoeff: ,,Zoek elkaar op. Jullie doen het immers allemaal voor de inwoners van Midden-Drenthe en niet voor je eigen politieke partij. Met elkaar maken jullie de totale puzzel. Alleen samen maak je het totale plaatje.”

Arnoud Knoeff is onlangs verhuisd naar Lheebroek, waar hij mantelzorger is voor een oudere dame. Dat is de reden dat hij stopt als raadslid voor de gemeente Midden-Drenthe. Zijn opvolger is Marten Leistra.