Bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Treant is te gast in Kenniscafe Emmen. 'Marktwerking in de zorg is mislukt'

Bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Zorggroep Treant.

Bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Zorggroep Treant. Foto: Kiekko Fotografie

Verkiezingsavond of niet, het Kenniscafé Emmen was woensdag met 180 bezoekers weer tot de laatste stoel bezet. Bestuursvoorzitter Paula Nelissen van Zorggroep Treant, waartoe onder meer de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal behoren, hield er een lezing over het prijskaartje van de zorg.
Lees meer over
Emmer Courant
Coevorder Courant
Kanaalstreek

De teneur was overduidelijk: als wij zo doorgaan is de zorg in 2060 onbetaalbaar, want dan kost de zorg drie keer zoveel als op dit moment. Aan het einde van de avond geeft de grote baas van een van de grootste zorgorganisaties van Nederland het onomwonden toe. De marktwerking in de zorg was een slecht idee en is mislukt.

Meer zelf doen

Maar het zorgstelsel is niet in een handomdraai te veranderen. Nelissen schaart zich daarom achter de oplossing van staatssecretaris Conny Helder. Wij moeten volgens Nelissen meer zelf doen, als het kan thuis, en waar mogelijk digitaal. Zo denkt Treant bijvoorbeeld aan een chip onder het matras om het gewicht van de patiënt te meten.

Slechtnieuwsgesprek

Het verhaal van Nelissen klonk een beetje als een slechtnieuwsgesprek van een dokter, zo besefte ze zelf. En dan zijn de problemen in het Noorden met een krimpende, maar te dikke en te ongezonde bevolking nog erger dan elders. Opmerkelijk lichtpuntje: hoewel er meer gedronken en gerookt wordt dan elders, is de psychische gezondheid nergens beter dan in Drenthe.