Column Henk Folkerts: Stapelen maar

Henk Folkerts.

Henk Folkerts. Eigen foto

Voor me, achter me en rechts van me schieten ze als paddenstoelen uit de grond. In de tien jaar dat ik hier woon zijn er veel appartementencomplexen bijgekomen.
Lees meer over
Emmer Courant

De plannen die je zo links en rechts kunt lezen doen je vermoeden dat er straks door al die nieuwbouw niemand meer zijn of haar voordeur aan de stoep heeft. Het oude belastingkantoor is het laatste appartementengebouw dat is opgeleverd. Maar er zijn ook plannen voor appartementen op de plek van de oude bibliotheek, boven het oude pand van Scheer & Foppen, achter de oude Rabobank, boven Miller & Monroe en in het oude V&D-gebouw.

Ik woon zelf met veel plezier in een appartement in het centrum, dus ik begrijp wel dat de binnenstad een aantrekkelijke plek is om te wonen. Alles is bij de hand en dat komt voor een gemaksmens als ik erg goed uit.

Bovendien zijn er andere voordelen waar je wellicht niet zo snel aan denkt zoals minder energiekosten, goedkoper want minder onderhoud, levensloopbestendig en een gevoel van veiligheid.

Veel mensen vinden een appartement helemaal niets, want zij zeggen: ‘Daar ben ik nog niet aan toe’. En velen vinden een appartement of een rijtjeshuis niet aantrekkelijk, want ze willen graag om hun huis kunnen lopen.

Mijn hele jeugd heb ik doorgebracht op drie hoog, maar ik heb nooit het idee gehad dat ik daardoor iets heb gemist. Dat zou anders zijn geweest als ik van een boerderij wam. Maar ik mis geen tuin en je kunt ook om een flatgebouw heen lopen. Waarschijnlijk is het dus je eigen referentiekader dat voor jou bepaalt wat belangrijke argumenten zijn.

Maar toch ben ik wel benieuwd als straks het hele centrum vol staat met appartementen. Hoe mooi is dat precies? Wonen er dan alleen maar ouderen in de binnenstad? Wat betekent het voor de verkeersdruk en toegankelijkheid van de binnenstad? Zaken waar je als gemeentebestuur over na moet denken. Voor je het weet is het hier een klein Manhattan.