Een ouderwetse lp of cd draaien, dat is toch veel leuker dan Spotify | Stelling van de week

Rieks Vogelzang stopt na ruim 30 jaar met Music & More. Een opvolger heeft hij niet. ,,mensen gaan tegenwoordig hun vaste baan niet opgeven voor iets onzekers als een platenzaak."

Rieks Vogelzang stopt na ruim 30 jaar met Music & More. Een opvolger heeft hij niet. ,,mensen gaan tegenwoordig hun vaste baan niet opgeven voor iets onzekers als een platenzaak." Foto: Jan Anninga

Music & More in het centrum van Coevorden sluit begin juni zijn definitief zijn deuren. Na bijna 32 jaar stopt Rieks Vogelzang met zijn platenwinkel aan de Friesestraat.
Lees meer over
Emmer Courant

Ergens vorig jaar besloot Rieks zijn huurcontract niet meer te verlengen. Op 1 mei kondigde hij de sluiting van zijn zaak aan. Tuurlijk, hij weet dat hij daarmee veel muziekliefhebbers uit de wijde omgeving verdrietig maakt. ,,Die teleurstelling hoor ik elke dag. Ik heb ontzettend veel reacties en handjes gehad. Maar als ik het uitleg dat ik met pensioen ga, dan begrijpen ze het wel.”

In de afgelopen 25 jaar is het aantal platenzaken in Nederland fors gedaald. Zo gingen de grote ketens Free Record Shop en Music Store jaren geleden al ter ziele. De verkoop van vinyl en cd’s daalde sinds de eeuwwisseling enorm. Belangrijke oorzaken waren het (illegaal) downloaden en de komst van streamingdiensten als Spotify.

De laatste jaren zit de verkoop van vinyl weer in de lift. Ook de cd en musicassette maken een hele voorzichtige comeback. Een groeiende groep - ook jonge - muziekliefhebbers koopt weer fysieke producten.

Een lp - met een schitterende hoes - is toch geweldig. Plaatjes draaien is toch veel leuker dan een playlist van Spotify afspelen? Mee eens?