Samen met

Orange the World start eind deze week in Emmen. Campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes

De Grote Kerk kleurt voor het vijfde achtereenvolgende jaar oranje. Eigen foto

Orange the World, de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes begint op vrijdag 25 november. De campagne duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
Lees meer over
Emmer Courant

De tussenliggende ‘16 Dagen van Actie’ zullen ook in Emmen niet onopgemerkt voorbij gaan. Negen organisaties in de Vlinderstad zijn bij Orange the World betrokken.

Wethouder Guido Rink geeft komende vrijdag het startsein door de speciale Orange the World vlag bij het gemeentehuis te hijsen. Ook bij Facet, welzijnsorganisatie Sedna, jongerenplek Jimmy’s en seniorencentrum Cho gaat de vlag in top. Op het beeldscherm bij het Atlas Theater is een banner van Orange the World te zien. De Grote Kerk kleurt voor het vijfde achtereenvolgende jaar oranje. In de Kleepassage in winkelcentrum De Weiert is een speciale etalage ingericht.

Maatschappelijk probleem

Het thema van de campagne in 2022 is preventie en bewustwording. Geweld tegen vrouwen is een maatschappelijk probleem. De cijfers zijn schrikbarend hoog, aldus de organisatie. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar vooral ook mannen en jongens als medestanders te betrekken en in actie te komen tegen grensoverschrijdend gedrag.

Première van de documentaire ‘Belaagd’

Op donderdag 1 december is de première van de documentaire Belaagd in theaterschool en productiehuis Loods13 in het Rensenpark in samenwerking met Filmhuis Emmen en Veilig Thuis Drenthe. In deze documentaire doorbreken verschillende vrouwen het zwijgen. Zij maken met hun verhaal grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar.

Bij Jimmy’s aan de Kolhoopstraat houden jongeren rondetafelgesprekken. Bij Facet aan het Noorderplein is een voorlichting over preventie en grensoverschrijdend gedrag door GGD/Sense en het Centrum Seksueel Geweld voor vrouwen met een migratie achtergrond. Bij Cho in het Rensenpark staat een training preventie en veiligheid op het programma.

Visitekaartjes verspreid

Nog steeds meldt slechts 10 procent van de vrouwen geweld bij een instantie. Het thema ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’ blijft actueel. Daarom worden visitekaartjes verspreid in de gemeente Emmen met het centrale nummer 0800-2000 voor ondersteuning en opvang.

Skaband The Roosterz uit de regio Emmen is met hun nummer Break the Silence de fakkeldrager van de Orange the World campagne.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu