Patienten en bezoekers kunnen genieten van pianomuziek in het ziekenhuis in Emmen. Talentvolle pianisten worden uitgenodigd om de vleugel te bespelen

Jan Lenselink verzorgde een mini-concert.

Jan Lenselink verzorgde een mini-concert. Foto: Treant

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen is sinds kort een vleugelpiano aanwezig. Medewerkers, patiënten en bezoekers, die denken over pianotalenten te beschikken, mogen er gebruik van maken.
Lees meer over
Emmer Courant

Wijlen Bauco Bart Molenaar, die van 1960 tot 1988 in het hospitaal als chirurg werkzaam is geweest, heeft de vleugel nagelaten aan zorginstelling Treant, omdat muziek een belangrijke rol in zijn leven speelde. Een andere reden is dat hij stelde dat muziek helend kan werken voor de patiënten. Molenaar is als chirurg actief geweest in het Diaconessenhuis aan de Angelsloërdijk en later op de huidige plek aan de Boermarkeweg.

De vleugel werd woensdag feestelijk in gebruik genomen. Daarbij waren de vrouw, zoon en dochter van Bauco Bart Molenaar aanwezig. Pianist Jan Lenselink verzorgde een mini-concert.

Positieve omgeving voor patiënten en medewerkers

De familie van oud-chirurg Molenaar hoopt dat het instrument bijdraagt aan een positieve omgeving voor patiënten en medewerkers. De vleugel staat in De Schipholruimte, de open eerste verdieping bij de hoofdingang, zodat iedereen er op kan spelen. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de familie Molenaar.

Muziek vermindert stress en pijn

Treant laat weten blij te zijn met de geschonken vleugel. Diverse onderzoeken in de neuropsychologie laten zien dat muziek kan helpen bij het verminderen van pijn en stress. Ook stimuleert het dopamine en oxytocine, twee stoffen die wezenlijk bijdragen aan het geluksgevoel van mensen.