Wildlands Foto van de Week - 11

Het voedsel van de rode poon bestaat uit macrofauna en bodemvisjes.

Het voedsel van de rode poon bestaat uit macrofauna en bodemvisjes. Foto: Monique Fischer

Dit is de rode poon, een bijzondere vis die in Wildlands in het Nortica Aquarium zwemt. Monique Fischer uit Emmen heeft deze foto gemaakt. Dit is de Wildlands Foto van de Week.
Lees meer over
Emmer Courant

Een volwassen rode poon is zo’n dertig centimeter lang. Als de vis op de bodem ligt, steken bij de voorzijde van de kop enkele pootjes in het zand. Deze worden vinstralen genoemd; dat zijn zeer gevoelige zintuigen waarmee het dier de eigen leefomgeving aftast. Bovendien kunnen de vinstralen het lichaam steun bieden.

De vis is van boven lichtrood en naar onderen toe meer oranje tot wit. Het voedsel bestaat uit macrofauna - dit zijn ongewervelde dieren die met het blote oog te zien zijn - en bodemvisjes. De rode poon is in staat om knorrende geluiden te maken, die ontstaan door samentrekkende bewegingen van de spieren rond de zwemblaas. Zo houden deze vissen mogelijk onderling contact.

Deze soort komt voor in het noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De rode poon is een zoutwatervis, die ook leeft bij de Atlantische kusten van Afrika en West-Europa. In het voorjaar trekken zij Het Kanaal binnen op weg naar de zuidelijke Noordzee. Langs de kusten van de Lage Landen verblijven zij uiteindelijk na hun reis, maar de populatie van de grauwe poon is daar groter.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minstens 1 MB - voorzien van volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl