Ook in 2023 wordt in Oosteinde oud ijzer ingezameld door het eigen dorp

Oud ijzer en oude elektrische apparaten zijn niet aan te slepen in Oosteinde. Artizzl Media / Peter Nefkens

Het begon in 2017 eigenlijk als een éénmalige actie, oud ijzer en oude elektrische apparaten inzamelen in Oosteinde. Het is uitgegroeid tot een inzamelingsdag die zes keer op jaarbasis plaatsvindt.
Lees meer over
Wolder Courant

In 2017 bedoeld om wat geld bij elkaar te krijgen voor het aanleggen van een kunstgrasveld in Oosteinde bleek dat een dusdanig succes, dat de organisatie toen heeft besloten om dit vaker te doen. Vanaf 2019 wordt zes keer in het jaar op de laatste zaterdag van de oneven maanden oud ijzer en oude apparaten ingezameld.

Acht vrijwilligers

De organisatie is in handen van belangenvereniging Oosteinde en kan telkens rekenen op de inzet van vele vrijwilligers. Per dag zijn er een achttal vrijwilligers in touw, waarvan een paar met de auto bij pad is om de spullen bij de mensen thuis op te halen. Ook komen veel mensen zelf de spullen brengen aan de Wolddijk in Oosteinde. „Het is altijd een gezellige dag en het levert ook nog eens wat op waarmee we veel leuke initiatieven financieren in Oosteinde en omgeving”, weet Edwin Weide, één van de mensen van het eerste uur.

Voor 2023 zijn de recycledagen gepland op de volgende data: 28 januari, 25 maart, 27 mei, 29 juli, 30 september en 25 november. Op deze zaterdagen kan tussen 9.00 en 12.00 uur, het oud ijzer en dergelijke ingeleverd worden bij schildersbedrijf Ensing op het adres Wolddijk 31. Kan het materiaal niet gebracht worden, dan bestaat de mogelijkheid om het op te halen. Hiervoor kan men een mail sturen naar de belangenvereniging.

Correcte recycling

Naast metalen kan alles waar een stekker aan zit worden ingeleverd, waarna de organisatie zorgt voor een correcte recycling van de materialen. „Uiteraard is het recyclen goed voor het milieu en daarnaast levert het ons uiteraard ook wat op, waar wij op onze beurt weer bestaande of nieuwe initiatieven mee gaan financieren”, legt Weide uit.

„De laatste jaren hebben wij al diverse goede doelen van de speeltuinvereniging, Vrouwen van Nu, basisschool de Wezeboom, Sinterklaas intocht en de Buurtvereniging ondersteund vanuit de oud ijzer- en recycleactie. Wil een vereniging, organisatie of privé persoon iets organiseren wat in het belang van Oosteinde is, dan kunnen die een aanvraag bij de Belangenvereniging indienen. De Belangenvereniging beoordeelt of zij dan bij wil dragen in de kosten voor dat initiatief.”

Wat kan allemaal ingeleverd worden: Oud ijzer zoals: koper, lood, zink, aluminium, rvs. Wasmachines, drogers, oude TV, computers, laptops, elektrische gereedschappen, elektrisch huishoudelijke apparaten, fietsen, elektrakabels, accu’s, cv ketels, koelkasten, diepvriezers

Info: belangenvereniging.oosteinde@gmail.com of telefonisch met Edwin Weide 06–23 79 23 29.