Album over zee- en waterverhalen van Luna Hamelink uit 't Zandt

Luna Harmelink. Eigen foto

Luna Harmelink. Eigen foto

De 21-jarige muzikante Luna Hamelink uit ‘t Zandt presenteert zaterdag 3 juni in Museum aan de A in Groningen haar album ‘Zeemaren’. Het is gebaseerd op – onder meer Groningse – volksverhalen over zee en water.
Lees meer over
Eemsbode

Verhalen over piraten, strandjutters en heksen komen aan de orde. Van een swingende sea shanty over Rock de Braziliaan, een Groningse piraat, tot een ballade over het lot van Rixt van Oerd, een heks die op Ameland woonde.

Hamelink stelt het zonde te vinden dat onze volksverhalen zo goed als vergeten worden. „De sprookjes van Grimm en Andersen kennen de meeste mensen wel, maar onze eigen volksverhalen worden eigenlijk nooit verteld.”

Ze is van mening dat deze volksverhalen een belangrijke rol hebben gespeeld in onze samenleving. „Ze verklaren hoe onze omgeving in elkaar zit, denk maar aan de goden die onweer zouden veroorzaken. Ook verklaren ze onze gebruiken, onze plaatsnamen, of waarom er ergens een beeld staat. Daarnaast hebben we het hier natuurlijk ook over een stukje immaterieel erfgoed dat vaak vergeten wordt, en het zou doodzonde zijn als we onze eigen verhalen allemaal zouden vergeten.”

Hamelink begeleidt zichzelf op gitaar of piano. Ze maakt toegankelijke folkmelodieën die ze met veel passie zingt. Het album ‘Zeemaren’ komt in juni uit, naar aanleiding van Hamelink d’r afstuderen aan de opleiding Popcultuur van de Hanze Hogeschool. Op 4 juni is ze om 8.30 uur te zien op Landgoed de Camping in ‘t Zandt tijdens een ontbijtoptreden van het festival Terug naar het Begin.