Eerste kindergemeenteraad Eemsdelta kiest voor feestdag Stammenhof in Appingedam

Renske zet haar arm in om haar woorden kracht bij te zetten.

Renske zet haar arm in om haar woorden kracht bij te zetten. Foto: Bram Noordhuis

De eerste kindergemeenteraad van de gemeente Eemsdelta heeft donderdag gekozen voor het voorstel om speeltuin Stammenhof in Appingedam op te knappen, met als startpunt een feestdag voor alle kinderen.
Lees meer over
Eemsbode

In totaal 32 kinderen namen de rol van raadslid op zich. Er zaten beslist talenten tussen. Sommigen kwamen met hele scherpe vragen aan de drie indieners van de voorstellen. Zelfs voedselallergieën en gezonde voeding kwamen aan bod. Naast Stichting Stammenhof waren dat Kindervakantiespelen Kriebeldam en Spooktocht Appingedam. De kinderraad mocht drie subsidies geven aan deze projecten. Alle voorstellen kwamen van organisaties uit de Fivelstad. De eerste keer waren vier scholen uit Appingedam uitgenodigd, de Jan Ligthartschool, De Citer de Vuurvlinder en de Triangel.

Dat heeft ermee te maken dat de gemeente Appingedam al jaren een kindergemeenteraad heeft. Mogelijk zullen andere plaatsen volgen.

In het introductierondje onder leiding van burgemeester Ben Visser gaven veel raadsleden hun voorkeur al een beetje weg. Die lag duidelijk bij Stammenhof. Die wil tijdens het 40-jarig jubileum van de speeltuin een feestdag voor alle kinderen van Appingedam en omstreken houden om daarmee sponsoren, subsidies en donateurs te werven die hun financieel kunnen helpen om een plan wat gemaakt is voor de speeltuin uit te voeren. Voorzitter Jordan Lubbers van Stammenhof kreeg het dus al voor zijn wervende praatje een beetje makkelijk, maar Hildo Winkels van de spooktocht en Maurice Koops van Kriebeldam lieten zich daardoor niet uit het veld slaan.

Koops wist met zijn enthousiaste verhaal de kinderen toch een beetje in te pakken. Het idee om van één dag van de kindervakantiespelen een Boemdag te maken sloeg enorm aan. Dat wordt een dag waarop alle gewenste vakantiedagen in 24 uur worden gepropt. Hij zette zijn verhaal kracht bij door een lang uitgeprint papier met mogelijke feestjes uit te rollen.

Spooktocht Appingedam wil tijdens de tiende editie een spookhuis met verdiepingen op hun griezelroute neerzetten. Mocht dit financieel niet haalbaar zijn, dan wilden ze graag de bewegwijzering vervangen.

De leerlingen stelden niet alleen vragen aan de betrokkenen, maar gooiden er ook een aardig debat uit. Dat werd op den duur geleid door de nestor van de raad Bert Raangs, die de ambtsketting kreeg omgehangen door burgemeester Visser. Die had nog een andere belangrijke vergadering.

Na de stemmig kreeg het meest gesteunde voorstel 1500 euro. Het voorstel van Kriebeldam kreeg 1000 euro en dat van Spooktocht Appingedam 500 euro.