Is BBB de zoveelste populistische partij die over een paar jaren van het toneel is verdwenen? I Stelling van de week

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Foto: ANP
Zeker in de plattelandsprovincies lijken bij de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart veel mensen te kiezen voor de BBB. En dat is opvallend, maar niet onverwachts.
Opvallend daar het gros van de Nederlanders, en zeker die in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe waar de lonen laag liggen, moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Vele decennia geleden zouden die (spreekwoordelijk) het vakje van een linkse partij hebben roodgekleurd, nu wordt vaak rechts gekozen.
Niet onverwachts, want wie de geschiedenis induikt heeft een hele rits aan populistische partijen de revue zien passeren. Partijen die na verloop van tijd in de vergetelheid zijn geraakt.
Gebeurt dit bij de BoerenBurgerBeweging ook? Die kans is uiteraard aanwezig; immers waar stemt men precies op? Iets met boeren en stikstof, maar de gemiddelde BBB-stemmer heeft waarschijnlijk geen idee wat Van der Plas cs. ideeën zijn over de zorg, het onderwijs, cultuur, lonen en uitkeringen.
Los hiervan; Nederland is gebonden aan democratisch vastgestelde afspraken en (spel)regels. Regels die stevig verankerd zijn en waar beleidsbepalers niet zomaar onderuit kunnen. Regels ook die in de Provinciale Staten en landelijk uitgevoerd dienen te worden.
Van de zijlijn roepen dat alles anders moet, of zelf de touwtjes in handen hebben is een wezenlijk verschil. Ook zo benieuwd hoe de BBB-bestuurders zittend op het pluche het er vanaf brengen?