Genieten van het zuinige zonnetje in 1975 in Noorderplantsoen Groningen: geen drie maar vier zonaanbidsters aan de Leliesingel

Aan de Leliesingel Groningen, circa 1975.

Aan de Leliesingel Groningen, circa 1975. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

Zo rond 1975 genieten drie studenten voorzichtig van de zon in het Noorderplantsoen, de schoenen uit, maar de jasjes bij de hand.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

De zon doet het zuinig aan dit voorjaar. Het voelt regelmatig alsof de lente nog op wintervakantie is. Op de foto uit 1975 lijkt het daar ook een beetje op.

Beeld van Mattheus Meesters

Links achter de bank zit een beeldig meisje met opgetrokken knieën en het hoofd achterover ook van de zon te genieten. Bezoekers van het Noorderplantsoen kennen het beeld als de zonaanbidster. Zij zit aan de Leliesingel, even ten zuiden van de Kerklaan. Het kalkstenen beeld is in 1952 gemaakt door de Groninger kunstenaar Mattheus Meesters.

Van Meesters zijn veel beelden in Stad en Ommeland te vinden, zoals de hand met daarin het verdwenen dorp Oterdum op de dijk bij Delfzijl. De zonaanbidster is een meisje met een zonnig humeur en dito karakter en is uit één brok steen gehouwen.

Op een sokkel gezet

Tot 1954 zit ze in het gras, dan plaatst de gemeente haar op een sokkel. Een goede beslissing, want zij wijst de bezoekers en passanten in het Noorderplantsoen erop, dat de zon er altijd is. In de zomer, maar ook in de winter.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).