Samen met

Aandacht en liefde in binnenstad van Groningen. 50 kleine ondernemers pakken feestelijk uit op Lutje Lokale Zaterdag

Lutje Lokaal-ondernemers proeven de thee die zij hun klanten zaterdag cadeau doen. Foto: Lutje Lokaal

In de binnenstad van Groningen pakken meer dan 50 kleine ondernemers dit jaar extra uit op zaterdag 26 november, ofwel Lutje Lokale Zaterdag.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Op Lutje Lokale Zaterdag, de Groningse variant van Small Business Saturday,ontbreekt het de winkelende bezoeker aan niets: met gastvrijheid, gezelligheid en lekkere koffie of thee zeggen de lokale winkels en horecazaken in de binnenstad tegen hun klanten: ‘Dankjewel dat je er bent.’

De ontvangst begint al buiten de binnenstad. Op de P+R locaties Haren en Hoogkerk worden bezoekers van de Stad ontvangen met koffie en thee. Er worden flyers met adressen uitgedeeld met daarop alle Lutje Lokaal-deelnemers, zodat het winkelend publiek gemakkelijk de leukste winkels en horeca kan ontdekken. Gastvrij dus, precies zoals het er bij de ondernemers achter de voordeur aan toegaat.

Groningse gezelligheid

Die voordeur zetten de bij Stichting Lutje Lokaal aangesloten ondernemers natuurlijk het liefst wagenwijd open. Gezien de energieprijzen en in het kader van duurzaamheid is dat echter niet verstandig, maar aan Groningse gezelligheid in de binnenstad is geen gebrek op zaterdag de 26e. Er is muziek en er zijn verlotingen, lekkere hapjes, proeverijen en verhalen van de ondernemers zelf. Plus hier en daar een kijkje achter de schermen. Waar je moet zijn staat op de flyer, die bij de deelnemers klaarligt en ook wordt uitgedeeld in de winkelstraten. Daarbij hoort een uniek zakje Lutje Lokaal-thee, samengesteld en gesponsord door Your Daily Tea Cup.

Elke ondernemer vertelt een eigen verhaal

Het leuke van de bij Lutje Lokaal aangesloten ondernemers is dat elk van hen een eigen verhaal heeft. En een eigen, unieke visie op het ondernemen en de producten die aangeboden worden. Die passie ervaar je als je binnenkomt. Bij MiskMask bijvoorbeeld, de winkel van Ria Bijleveld in de Steentilstraat.

,,Het is ontstaan vanuit mijn hobby: het zelf maken van baby- en kinderkleding,” zegt Ria. ,,Dat werd een winkeltje waarin ik veel vaste klanten ontvang, maar dankzij de aandacht van Lutje Lokaal ook steeds meer spontane bezoekers komen binnenlopen. Ik lever maatwerk, dus kan ik ter plekke kleding verstellen en opdrachten aannemen. Klanten waarderen dat.”

Op de toonbank ligt een stapel Stadsgidsen van Lutje Lokaal. ,,Als klanten mij vragen of ik een advies voor ze heb om naar een winkel in een bepaald product of dienst te gaan, verwijs ik ze natuurlijk als eerste naar een Lutje-collega. De gratis Stadsgids is dan natuurlijk heel handig.”

Inkopen voor Sinterklaas en Kerst

De laatste twee maanden van het jaar staan traditiegetrouw in het teken van inkopen doen voor Sinterklaas en Kerst. Een cadeautje extra fraai inpakken is daarom vanzelfsprekend bij de lokale ondernemers. Ook daarmee doen zij graag wat terug voor hun klanten, die er de afgelopen jaren voor zorgden dat veel ondernemers gelukkig hun hoofd boven water konden houden. En dat nu weer doen, want door de gestegen energieprijzen zijn de kosten om een winkel of horecagelegenheid open te houden fors toegenomen. Opnieuw blijkt dat trouwe bezoekers de drijvende kracht zijn achter de unieke en diverse ondernemers die de Groninger binnenstad zo aantrekkelijk maken.

Waar en wanneer

Lutje Lokale Zaterdag op 26 november duurt in principe de hele dag, dus gedurende de openingstijden van de aangesloten winkels en horeca. Op de P+R-plaatsen wordt tussen tien uur ’s morgens en een uur ’s middags koffie en thee uitgedeeld. Live muziek en opvallende steltlopers zijn overdag te vinden in straten waar de Lutje-ondernemers gevestigd zijn.

Op www.lutjelokaal.nl zijn alle deelnemers te vinden.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

menu