Kapot gereguleerd | column Stadse Fratsen

Bij kringloop GoudGoed zijn ze de klos.
Mogen we dan nog wel wat? Ja hoor. Zat. Maar we mogen ook heel veel niet . Zo mogen we niet meer naar de Duinkerkenstraat om daar een oude (vintage) bank of kast of leuke lamp tegen een vriendelijke prijs een vijfde leven te geven. En we mogen ook niet meer naar de kringloop om wat spullen in te leveren zonder dat we ons moeten registreren.
Bij de Verkoopfabriek zitten ze met de gebakken peren. Ze hebben een loods aan de Duinkerkenstraat die vol staat met vintage meubelen. Veel jaren 70-spul, vaak afkomstig uit het oosten van Europa, roofgoed, want hip. Wilhelma IJzelenberg en Arisanti Koopmans leggen hun ziel en zaligheid in het opknappen van de spulletjes. Klanten weten de weg te vinden. Ideaal: parkeren voor de deur, iets uitzoeken, afrekenen, inladen klaar. Win-win-win: klanten blij, ondernemers blij, planeet blij, want duurzaam. Maar het is voortaan verboden. De Verkoopfabriek past niet in het bestemmingsplan. Handel in volumineuze goederen mag, maar hoe enorm de banken en kasten vaak ook zijn, meubelen vallen er niet onder.
En dan hebben we nog de kringloopwinkels. Mooi voor de planeet, de minder bedeelden - en koopjesjagers uit overtuiging. Maar ‘we moeten’ ook heling en witwassen aanpakken. En daarom is het digitale opkopersregister geïntroduceerd waarin opkopers personen registreren die goederen aanbieden. Fantastisch om dat opkopers van goud en de lommerd op te leggen, maar de kringloop??? Zoals u ongetwijfeld eerder al opviel, is onze overheid onverbiddelijk, dus ja, ook de kringloop. U weet wel, zo’n altijd net te koude hal waar mensen gratis hun oude meuk inleveren in de hoop dat een ander er nog wat aan heeft. Geen zichzelf respecterende crimineel komt daar ook maar in de buurt.
Maar bij de kringloop zitten ze met de handen in het haar: miljoenen artikelen komen er jaarlijks binnen. Het vált niet eens te registreren. Pech voor de kringloop: als een handhaver met een kwartiertje over vaststelt dat er niet geregistreerd wordt dan volgt er een bon.
En zo wordt aan de ene kant heel veel geld en moeite gestoken in het beter maken van onze planeet en worden tegelijkertijd initiatieven die daaraan bijdragen naar de ratsmodee gereguleerd. Sterkte met het redden van de planeet! Dat zullen we nodig hebben.