Door de dure dagelijkse boodschappen eet ik ongezonder | stelling van de week Westerkwartier

Stelling: door de hoge prijzen van dagelijkse (en gezonde) boodschappen eet ik ongezonder. Foto: Pixabay

In 47 jaar was de inflatie niet zo hoog als in 2022. Gemiddeld stegen de prijzen met 10%. Gas en benzine waren veel duurder. Maar ook de prijs van voedingsmiddelen in de supermarkt ging door het plafond.
Lees meer over
Westerkwartier

De inflatie bereikte in 2022 een recordhoogte. Gemiddeld over het hele jaar was de algehele prijsstijging 10%. Daarmee was de inflatie de hoogste die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemeten sinds 1975.

Welke producten stegen het hardst in prijs?

Veruit bovenaan staat de prijs van gas. „Gas was de belangrijkste component in de inflatie van 2022”, aldus Rabo-econoom Hugo Erken. De oorlog in Oekraïne zorgde voor paniek op de energiemarkt. Hoewel de verwachting is dat de gasprijs dit jaar lager uitvalt worden nog veel consumenten geconfronteerd met hoge prijzen. Ook door de oorlog ging de olieprijs vorig jaar de lucht in.

Zonnebloemolie, boter en vlees

Van de voedingsmiddelen is zonnebloemolie en andere plantaardige olie het snelst in prijs gestegen, met 51,5 procent. Boter werd ook veel duurder, 25 procent. Productie, grondstoffen, veevoer en energie zijn duurder geworden. Daardoor lopen de kosten bij de vee- en melkveehouderij op en stijgen de vleesprijzen.

Penne, macaroni en spaghetti werden ook flink duurder, gemiddeld 17%. Koffie werd duurder om te produceren en te vervoeren door hogere energiekosten. Inmiddels is koffie ingehaald door andere producten.

Minder gezonde producten om geld te besparen

Sommige klanten van de supermarkt maken een afweging. Zij kopen minder gezonde producten om geld te besparen voor hun portemonnee. Fastfood ligt voor het grijpen en is doorgaans goedkoper dan gezonde voeding.

Stelling: Door de hoge prijzen van dagelijkse (en gezonde) boodschappen eet ik ongezonder. Mee eens?