'Liefst zien wij dat een dag-horecabedrijf zich vestigt op deze plek'. Ondernemers azen op aankoop raadhuis Grootegast

Per 1 januari volgend jaar komt het voormalige gemeentehuis van Grootegast leeg te staan.

Een aantal ondernemers uit Grootegast onderzoekt de eventuele mogelijkheden om het huidige gemeentehuis in het eigen dorp aan te kopen van de gemeente Westerkwartier.
Lees meer over
Westerkwartier

Dat meldt bestuursvoorzitter Weit Hamersma van Ondernemend Grootegast. Deze ondernemersvereniging die een zestigtal leden telt, ijvert voor een passende bestemming voor het voormalige raadhuis.

,,Liefst zien wij dat een dag-horecabedrijf zich vestigt op deze plek in Grootegast. Wij denken dat hieraan behoefte is in ons dorp’‘, zegt Hamersma. Een dergelijke functie voor dag-horeca kan volgens hem gecombineerd worden met een bestemming als Bed and Breakfast c.q. hotel, suggereert de ondernemersvoorman die zelf actief is als warme bakker in Grootegast.

Najaarsvergadering van Ondernemend Grootegast

Tijdens de najaarsvergadering van Ondernemend Grootegast is volgens Hamersma uitgebreid gesproken over de toekomstige bestemming van het raadhuis dat al per 1 januari leeg komt te staan. In de wintermaanden stelt Westerkwartier het gemeentehuis van Grootegast buiten gebruik om hoge stooklasten van het matig geïsoleerde gebouw te voorkomen. Politiek Westerkwartier maar ook de plaatselijke ondernemers trekken het tijdelijke karakter van de sluitingsmaatregel, zoals het is aangekondigd, in twijfel. Nu het gemeentehuis van Zuidhorn eerder dit jaar door de gemeenteraad is aangewezen als centrale huisvestingsplek van alle 660 ambtenaren vervalt de functie van het raadhuis in Grootegast 2026 sowieso.

Tijdens de najaarsvergadering van de ondernemers is een werkgroep geformeerd die zich buigt over de toekomstige bestemming van het Grootegaster raadhuis. De Grootegaster oud-ChristenUnie-fractievoorzitter Kees Apoll, die in het dagelijks leven een bouwbedrijf runt in het dorp en inmiddels actief voor VZ Westerkwartier, heeft zich voor de werkgroep aangemeld.

Niet eenvoudig

Voorzitter Hamersma van Ondernemend Grootegast verwacht niet dat het eenvoudig wordt voor de plaatselijke ondernemers om het overtollige gemeentehuis aan te kopen. ,,De gemeente is verplicht hierover een aanbesteding in Europees verband uit te schrijven’‘, zegt hij.