Status aparte | column Westerkwartiertje

Koos Bijlsma. Foto: Mediahuis Noord

Eénenveertig dorpen telt de gemeente Westerkwartier. De hoofdplaatsen van de vier voormalige gemeenten - Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast - fungeren als hoofddorpen.
Lees meer over
Westerkwartier

Kort na de herindeling werd ook Grijpskerk aangemerkt als, wat genoemd wordt, ‘voorzieningendorp’. Is Zevenhuizen het volgende dorp dat aast op dit predicaat?

Van de 41 dorpen is er één dorp pal aan de Gronings-Friese grens dat een soort ‘status aparte’ inneemt in Westerkwartier. Dat is Opende, waar Fries de voertaal is. Opende is meer georiënteerd op het naburige Surhuisterveen dan op Grootegast.

Af en toe laait de discussie weer even op: is er niet iets voor te zeggen om grensdorp Opende in te delen bij het Friese Achtkarspelen? Een goede gelegenheid hiertoe was de gemeentelijke herindeling in 2019 geweest, toen de gemeente Westerkwartier ontstond. Eind 2018 gingen er inderdaad stemmen op om een referendum uit te schrijven onder de inwoners van Opende om hen de kans te geven hun voorkeur hierover uit te spreken.

Niet snel geregeld

Helemaal goed gekozen was dit moment niet. Want een gemeente- laat staan een provinciegrenswijziging - is niet op een achternamiddag geregeld. Bovendien was Plaatselijk Belang hierover verdeeld. Een deel van de mensen die het hier voor het zeggen heeft, ziet zo’n volksraadpleging wel zitten. Maar een groter deel trekt nut en noodzaak ronduit in twijfel.

De nieuwe lokale partij Sterk Westerkwartier - afgesplitst van de VVD - ziet referenda als ultieme manier om inwoners een stem te geven. Aan de vooravond van de herindeling eind 2018 sprak de partij van de huidige wethouder Harry Stomphorst zich dan ook uit voor een referendum in Opende. Maar toen de stembussen eenmaal waren gesloten en Westerkwartier een feit, hebben we hierover nooit meer iets vernomen.

Opende bakermat voor VZ Westerkwartier

Laat uitgerekend Opende nu de bakermat zijn van de lokale en tevens grootste partij VZ Westerkwartier. VZ-voorman Ytsen van der Velde, zelf Opendenaar, weet als geen ander dat het zijn dorpsgenoten overwegend lood om oud ijzer is of Opende wordt bestierd vanuit Surhuisterveen of vanuit Grootegast, Leek of Zuidhorn.

Het referendum in Opende is nog heel ver weg.

Nieuws

menu