Alcoholverbod in Euroborg goede volgende maatregel tegen voetbalgeweld | stelling van de week HS-Krant

Stelling: Alcoholverbod in voetbalstadions is een goede volgende maatregel tegen voetbalgeweld.

Stelling: Alcoholverbod in voetbalstadions is een goede volgende maatregel tegen voetbalgeweld. Foto: Pixabay

Weer bestormde (op 14 mei) iemand het veld van FC Groningen, waarop ook rookbommen ontbrandden. De scheidrechter staakte vervolgens het duel tegen Ajax. Welke maatregelen helpen tegen hooligans?
Lees meer over
HS Krant

Kan Engeland hierbij als voorbeeld worden genomen? Engeland is niet alleen de bakermat van het hooliganisme, het heeft een flinke lijst aan maatregelen tegen voetbalgeweld, staat in Dagblad van het Noorden van 15 mei.

Verplichte zitplaatsen, cameratoezicht en snel ingrijpen bij beledigende en racistische spreekkoren, om maar een paar te noemen. Deze maatregelen die in Nederland in zwang raken, zijn al jaren standaard in Engeland. Verder kan worden gedacht aan veiligheidspoortjes, slimme camera’s en microfoons, spelen zonder publiek, netten ophangen zoals in Feyenoordstadion De Kuip.

Alcohol strikt verboden

Misschien wel het belangrijkste verschil: In Engeland is alcohol op de tribunes strikt verboden. Voetbalclubs, ook FC Groningen in de Euroborg, verdienen een mooi centje aan de verkoop van alcohol, maar goed gedrag en veiligheid gaan boven bieromzet.

Stelling: alcoholverbod in voetbalstadions is een goede volgende maatregel tegen voetbalgeweld. Mee eens?