Zit kunst in de genen? Schilderijen, tekeningen en etsen van kunstenaarsfamilie Mesdag + Van Houten in Slochteren

Kalebassen en droogbloemen, Barbara van Houten.

Kalebassen en droogbloemen, Barbara van Houten. Foto: Gerrit van Houten Collectie, Fraeylemaborg

Ontstaat kunst het door opvoeding en omgeving? Zit het wellicht in de genen? Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van een opmerkelijke kunstenaarsfamilie aan het Damsterdiep in de stad Groningen.
Lees meer over
HS Krant

Vijf leden van deze familie komen er aan bod: Sientje Mesdag van Houten (1834 – 1909) en Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) bouwden vanuit Den Haag succesvolle carrières op. Sientje deelde haar atelier een paar jaar met haar nichtje, de eigenzinnige etser en schilder Barbara van Houten (1862-1950).

In het huis aan het Damsterdiep werd de volgende generatie Van Houten geboren. Van de zes kinderen kiezen Gerrit van Houten (1866-1934) en Alida van Houten (1868-1960) ook voor de kunst. Gerrit vol passie en overtuiging. Alida had een bredere interesse en hield zich ook bezig met muziek.

Beeld van vijf kunstenaars, hun werk en leven

Met meer dan 60 schilderijen, tekeningen en etsen, geeft deze tentoonstelling een beeld van de vijf kunstenaars; hun werk, leven en hun onderlinge relaties. Naast de zeezichten van Mesdag en de kleuren van Sientje, zijn de hoogtepunten een stemmig aanzicht op Groningen van de 19-jarige Gerrit, een enorm stilleven van Barbara waar haar passie voor schilderen vanaf spat en de ingetogen precisie van Alida’s stillevens.

De tentoonstelling gaat verder in de borg, met een nieuwe opstelling in de Gerrit van Houten kamer. Omringt door stillevens van de familie Van Houten, kunnen bezoekers zelf een stilleven schetsen. Een tentoonstelling uit de collectie van de Gerrit van Houten Stichting en de Jan Menze van Diepen Collectie.

Te zien tot en met 18 juni.

Workshop stilleven schilderen

Vind inspiratie in de tentoonstelling en leer zelf een stilleven te schilderen. Workshop voor volwassenen in de omgeving van de Fraeylemaborg op 31 maart, van 14.00 tot 16.30 uur . Kosten van deze workshop zijn 40 euro pp. Reserveren op 0598-421568.

Landgoed Fraeylemaborg, Hoofdweg 30 Slochteren. Meer op www.fraeylemaborg.nl .