Speelgoedbank Amalia Hoogezand wil dit jaar verhuizen, het hoopt op onderdak in hetzelfde pand als kledingbank Maxima

Jantien Breukelman en Frans Verhagen Foto Cindy Vaessen-Houwen

Speelgoedbank Amalia aan de Thorbeckelaan in Hoogezand hoopt dit jaar te kunnen verhuizen en bij kledingbank Maxima in een nieuw pand te komen, zo geven bestuursleden Frans Verhagen en Jantien Breukelman van de speelgoedbank aan.
Lees meer over
HS Krant

,,Ik ben sinds 2021 bij Amalia betrokken”, legt Frans uit. ,,Jantien had een oproep geplaatst omdat ze als enigste bestuurslid was overgebleven. Nu zijn we weer met een voltallig bestuur en bezig om de speelgoedbank op de kaart te zetten. Naast de administratieve dingen zijn we ook met de locatie bezig. Waar we nu zitten is erg vol en er is een trap. Dat is lastig voor bezoekers die met een kinderwagen komen. Dat is niet leuk en aantrekkelijk. Daarop hebben we dit bij de gemeente aangekaart. We hebben bij een raadsvergadering ingesproken, er zijn veel raadsleden langs geweest en de wethouder en gebouwenbeheerder hebben we mee gepraat.”

Ambitie

Naar aanleiding van de gesprekken en mogelijkheden is er de ambitie om in hetzelfde gebouw te komen waar kledingbank Maxima gaat komen, op een nieuwe plek. ,,Daar zit onze doelgroep ook”, zegt het duo. Momenteel komen er tachtig gezinnen die gebruik maken van de speelgoedbank. ,,Als we dan daar komen worden we in één klap een stuk bekender. We weten dat er nog veel meer gezinnen zijn die bij ons zouden kunnen komen. We hopen ergens dit jaar te verhuizen. Anders houdt het op en dat zou jammer zijn. We zijn de enige speelgoedbank in de provincie Groningen en het zou toch jammer zijn als we straks de enige provincie zijn die geen één heeft.”

Uitzoeken

,,De gezinnen mogen vier keer per jaar komen om speelgoed uit te zoeken. In december hebben we dan de actie rondom Sinterklaas dat de mensen nog een keer mogen komen om wat speelgoed uit te zoeken. We hebben dan wat extra dingen en wat nieuw speelgoed ingekocht. We zijn dan verschillende avonden open. De mensen gaan dan gelukkig weg met de cadeautjes die we ook inpakken. Zo kan elk gezin gewoon Sinterklaas vieren.”

Acties

,,Met de verjaardag hebben we een box met leuke dingetjes erin om feest te vieren en in huis te versieren. Dan hebben we nog de opa- en oma-actie waarbij ze wat speelgoed voor de kleinkinderen uit mogen zoeken.”

De kinderen kunnen totdat ze naar de middelbare school gaan bij de speelgoedbank terecht. ,,Daarbij hebben we nog de voortgezet onderwijs actie waarbij de kinderen als ze voor het laatst hier zijn een rugzak krijgen met een cadeaubon om spulletjes te kopen voor de middelbare school.”