Jantje Kruit (91) uit Nieuw-Buinen organiseert met plezier iedere week een bingo. 'Jantje Bingo is een geuzennaam om trots op te zijn'

Jantje Bingo toont enkele prijzen van de bingo in de Noorderbreedte in haar woonplaats Nieuw-Buinen.

Jantje Bingo toont enkele prijzen van de bingo in de Noorderbreedte in haar woonplaats Nieuw-Buinen. Foto: Paul Abrahams

Jantje Kruit is 91 jaar, maar dat is geen reden om dag in dag uit achter de geraniums te zitten. Integendeel. De inwoonster van Nieuw-Buinen vindt het fijn om te puzzelen en te klaverjassen en ze verslindt boeken bij de vleet.
Lees meer over
Kanaalstreek
Borger-Odoorn

Haar grote passie is echter het organiseren van de bingo in de Noorderbreedte - en daarvoor in de Wanne - in haar woonplaats. Elke woensdagavond van 18.30 tot 22.00 uur en om de week op donderdagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur. En dat al zeker meer dan 30 jaar.

„Op donderdagmiddag is het altijd volle bak”, vertelt Jantje Bingo zoals ze liefkozend wordt genoemd. En ze is best wel een beetje trots op deze geuzennaam. „Je hoeft je niet aan te melden en soms is het zo druk dat we stoelen en tafels moeten bijplaatsen. Op woensdagavond is daarentegen nog voldoende plek.”

Gezellig bijkletsen

„We hebben altijd een redelijk vaste groep bingospelers”, vervolgt Jantje die steevast plaatsneemt achter de elektronische bingomachine. „Niet alleen inwoners van Nieuw-Buinen, maar de deelnemers komen uit de wijde regio. Het zijn bijna allemaal vrouwen van 50 jaar en ouder en ze kijken echt uit naar de bingo.

Het is één grote familie. Gezellig even bijkletsen onder het genot van een kopje koffie en het is mooi als je ook nog eens met een prijs naar huis gaat. De bingo is voor de meeste deelnemers het enige uitje in de week. Ze hebben ook bijna allemaal een vaste plek in de grote zaal van de Noorderbreedte.”

Best wel druk

Er worden telkens 10 rondes gespeeld en een set bingokaarten kost 3,50 euro. Jantje heeft het best wel druk met de organisatie van de bingo. „De hele week ben ik bezig met het regelen van de prijzen, het samenstellen en inpakken van de pakketten die gewonnen kunnen worden en op de dag zelf het inrichten van de prijzentafel”, vertelt ze. „We hebben vooral levensmiddelen en huishoudelijke artikelen als prijs. Dat wordt erg gewaardeerd.

En na afloop van de bingo moet alles weer worden opgeruimd. Maar als de mensen naar huis gaan en tegen me zeggen: Jantje bedankt voor de fijne bingo, dan geeft me dat telkens weer een goed gevoel. Ik ben daarom ook van plan om zo lang mogelijk door te gaan.”

Paasbingo

Op donderdagmiddag 30 maart vindt de jaarlijkse paasbingo plaats. „Dan doen we wat extra”, verklapt Jantje. „Zoals bijvoorbeeld wat meer mooie prijzen en lekkere paaseitjes bij de koffie.”