Jurjen Sikkema uit Gieten doet mee aan de Alpe d’HuZes. ‘Het gaat zwaar worden, het gaat pijn doen maar het wordt een ervaring om niet meer te vergeten’

Jurjen Sikkema uit Gieten doet donderdag 1 juni mee aan de Alpe d’HuZes.

Jurjen Sikkema uit Gieten doet donderdag 1 juni mee aan de Alpe d’HuZes. Foto: Paul Abrahams

36 studenten van de Aeres Hogeschool Dronten vertrekken zondagmorgen bij het krieken van de dag richting Frankrijk. De leden van de studentenvereniging USRA gaan in combinatie met Nederlandse agrarische bedrijven onder de naam Big Challenge op donderdag 1 juni op de fiets de Alpe d’Huez beklimmen. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF.
Lees meer over
Kanaalstreek

Ook Jurjen Sikkema is van de partij tijdens de zogeheten Alpe d’HuZes, waarbij wandelaars, atleten en fietsers tussen vier uur ‘s morgens en acht uur ‘s avonds maximaal zes keer de afstand van 14 kilometer (en terug) mogen afleggen. Een hoogteverschil van 1118 meter met 21 bochten en een stijgingspercentage van acht procent, soms vijftien procent.

De 24-jarige inwoner van Gieten heeft zich eind vorig jaar aangemeld voor de krachtsinspanning voor het goede doel. „Ik heb in december een racefiets gekocht en daarna heb ik keihard getraind om goed voorbereid aan de start te staan. Ik heb in de afgelopen maanden zo’n 2500 kilometer afgelegd en dat moet volgens de organisatie voldoende zijn om zes keer naar boven en naar beneden te rijden binnen de gestelde tijdslimiet.”

Klimmetjes in de Ardennen

„We hebben ook met de groep getraind in bijvoorbeeld de Ardennen met behoorlijk wat klimmetjes”, vervolgt Jurjen. „Niet te vergelijken met de Alpe d’Huez natuurlijk. De conclusie is: het gaat zwaar worden, het gaat pijn doen, maar het wordt een ervaring om niet meer te vergeten. Het gaat niet iedereen lukken om zes keer de berg op te knallen, iedereen rijdt in zijn eigen tempo, maar we hebben afgesproken dat we de zesde keer sowieso samen als groep gaan rijden. Bij terugkomst wordt dan het eindbedrag van de inzamelingsactie in de afgelopen maanden bekend gemaakt.”

Voor Jurjen is het avontuur destijds begonnen om op een mooie manier geld in te kunnen zamelen voor het KWF. „Iedereen snapt natuurlijk waarom, iedereen heeft wel een verhaal over een familielid, een vriend of een kennis.”

Hard en onverbiddelijk

Onlangs is ook bij zijn vader Gesienus prostaatkanker geconstateerd. „Een man van mijn vaders leeftijd, doet er goed aan om zich te laten testen en hiermee uit te sluiten dat er iets verkeerd zou kunnen zijn. Dus mijn vader dacht: even een test doen, want je weet maar nooit. Na veel testen, scans en ziekenhuisbezoeken was de conclusie van de doctoren hard en onverbiddelijk: prostaatkanker. En dan komt het ineens wel heel erg dichtbij.”

Schepje bovenop

De behandeling van zijn vader is nog niet begonnen en daarom is het mogelijk dat vader, moeder, zus en zijn beste vriend alsnog afreizen naar Alpe d’Huez om hem te ondersteunen. Vanmiddag is het gelukt om toch nog twee hotelkamers te boeken op enkele kilometers afstand van het start- en finishgebied. „Ik vind het prachtig dat ze de reis van ruim 1100 kilometer gaan afleggen om persoonlijk aanwezig te zijn. Ik was al fanatiek om zo goed mogelijk aan de start te staan, maar sinds deze onverwachte gebeurtenis doe ik er gewoon nog een schepje bovenop.”