Udo en Coba Drenth uit Stadskanaal zijn 60 jaar getrouwd. Jubileum begint met een uitgebreid feestelijk ontbijt

Udo en Coba Drenth uit Stadskanaal zijn vandaag 60 jaar getrouwd.

Udo en Coba Drenth uit Stadskanaal zijn vandaag 60 jaar getrouwd. Foto: Paul Abrahams

Udo en Coba Drenth hebben vanmorgen genoten van een uitgebreid en feestelijk ontbijt. Het echtpaar uit Stadskanaal is 60 jaar getrouwd. Burgemeester Klaas Sloots is op bezoek geweest en ook is een brief (met foto) van koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezorgd.
Lees meer over
Kanaalstreek

Udo Drenth is geboren op 8 mei 1940 in het Academisch Ziekenhuis in Groningen, Coba Torenbosch aanschouwt het levenslicht op 21 augustus 1940 in Gasselternijveen. Als Coba met een vriendin boodschappen doet in Stadskanaal, loopt ze Udo tegen het lijf. Vanaf het eerste moment is er een klik en na zes jaar verkering geven ze elkaar op 24 mei 1963 het jawoord in het gemeentehuis in Gasselternijveen.

Gezinszorg en Philips

Coba werkt in de gezinszorg en Udo staat op de loonlijst van Philips. Dankzij Philips krijgen ze na de huwelijksvoltrekking een huurwoning toegewezen aan de Frieselaan in Stadskanaal. Hier hebben ze tien jaar gewoond. Vervolgens hebben ze een huis gekocht in Gasselternijveenschemond. Na 20 jaar zijn de verhuisdozen uitgepakt in een bungalow aan de Brabantselaan. Sinds drie jaar wonen ze in een appartement tegenover het theater Geert Teis. „We hebben hier een prachtig uitzicht en er valt veel te zien.”

Studeren

Udo heeft jarenlang ‘s avonds en in het weekend gestudeerd en verruilt het magazijn van Philips voor een accountantskantoor. Daarna gaat hij aan de slag als administrateur van het Refaja ziekenhuis in zijn woonplaats. „Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gebeld of er een baan was. Na één gesprek met de directeur ben ik aangenomen. Alles stond nog in de kinderschoenen, moest van het begin af aan worden opgebouwd. Van loonadministratie tot inkoop. Ik stond als nummer twee op de loonlijst. Ik heb tot mijn pensioen bij Refaja gewerkt. Werkelijk een gouden tijd en ik ben altijd Refajaan gebleven.”

Coba is na het huwelijk een tijdje gestopt met werken, maar heeft daarna nog vele jaren in de gezinszorg gewerkt.

Het diamanten echtpaar heeft twee kinderen en vier kleinkinderen.

Erg gezellig

Hobby’s van Coba en Udo zijn fietsen en wandelen en Coba gaat één keer in de week naar gymnastiek in de Spont en één keer in de week gaat ze zwemmen in het Pagedal. „Het is om te beginnen goed om te bewegen, maar het is vooral erg gezellig.”

Autosleutel verstopt

De agenda van Udo was altijd goed gevuld, want hij was werkelijk heel vaak de deur uit. Voor de kerk, de buurtvereniging, de cliëntenraad van Welstad, de ondernemingsraad en de personeelsvereniging van Refaja en ga zo nog maar even door. „Op een gegeven moment heeft mijn zoon Jaap de sleutel van de auto verstopt”, vertelt Udo. „Papa, je moet vanavond thuis blijven. Vanaf dat moment heb ik wat gas teruggenomen.”