Kleurrijke fototentoonstelling over Bedum en vier andere Europese plaatsen

De deelnemers aan het project. Foto: Peter Russchen

Burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland heeft donderdag de fototentoonstelling ‘Ik zie, jij ziet, wij zien, Het Hogeland’ in gebouw de Meenschaar in Bedum geopend.
Lees meer over
Noorderkrant

Dat gebeurde tijdens een feestelijke avond met muziek, fotografie en gesprekken. De fototentoonstelling is ontstaan uit een samenwerking tussen Colourful Het Hogeland en het internationale Welcoming Spaces onderzoeksproject, verbonden aan de universiteit Utrecht. Welcoming Spaces, gefinancierd door de Europese Commissie, onderzoekt nieuwe wegen voor het samengaan van twee maatschappelijke uitdagingen: hoe kun je Europese landelijke regio’s er weer bovenop helpen en tegelijkertijd bijdragen aan de vestiging van migranten en nieuwkomers op plekken waar ze tot hun recht komen.

In 2022 heeft het project samen met lokale partners fotografieworkshops georganiseerd in vijf Europese landen en plaatsen. Naast Bedum zijn er foto’s gemaakt in Altenburg (Duitsland), Camini (Italy), Łomża (Polen) en Talayuela (Spanje). De foto’s van welcoming spaces op deze andere plaatsen zijn ook in Bedum tentoongesteld en gebundeld in een digitaal boek.

De foto’s van Bedum zijn gemaakt door de dertien enthousiaste deelnemers aan het project. Naast inwoners die al langer in het Hogeland wonen en vrijwilligers bij Colourful Het Hogeland hebben ook nieuwkomers, onder wie vluchtelingen uit Oekraïne en Eritrea aan het project deelgenomen. Samen fotograferen was een manier om het gesprek te starten over je thuis voelen en over sociale ontmoetingen in het Hogeland. De foto’s en verhalen uit Bedum en de andere plaatsen vormen de basis voor deze fototentoonstelling.

Er waren ruim vijftig deelnemers en betrokkenen bij Colourful het Hogeland, inwoners van Bedum en de gemeente Het Hogeland bij de opening aanwezig. Onder het genot van lekkere hapjes en luisterend naar de muziek van de Koerdisch-Syrische muzikant Rayab Mustafa hebben aanwezigen de tentoonstelling bekeken. Na de opening werd nog een tijdje nagepraat bij en over de foto’s. Diverse deelnemers lieten trots zien welke foto’s ze hadden gemaakt en spraken over hun eerste ervaringen in het Hogeland.

De burgemeester roemde in zijn toespraak de hartelijkheid, gastvrijheid en laagdrempeligheid van de Hogelandster bevolking bij het opvangen van nieuwkomers. Het grootste deel van de Hogelandster bevolking staat ‘gewoon’ klaar om zich voor nieuwkomers in te zetten. „En daar heeft het gemeentebestuur met bewondering naar gekeken,” aldus Bolding. Hij hoopt dat heel veel Hogelandsters de we komende tijd de weg naar de Meenschaar weten te vinden. „Daar wacht een wereld van invalshoeken, bezien door de zoeker van fotografen zonder grenzen.”

De tentoonstelling loopt tot half april. De Meenschaar is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.