Samen met

Verhalenavond over project om zeeforel terug te krijgen in noordelijke zoete wateren

Bij het uitzetten hielpen ook vrijwilligers en lokale bestuurders die bij het forellenproject betrokken zijn. Foto: Jan Willem van Vliet

Hoe krijgen we de zeeforel terug in onze noordelijke zoete wateren. Dit project komt uitgebreid aan de orde tijdens vier Verhalenavonden in Activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. De eerste is op 1 december van 19.00 tot 21.00 uur.
Lees meer over
Noorderkrant

Het project Vissen voor Verbinding onderzoekt de visstand van het Lauwersmeer en neemt verschillende maatregelen om de visstand te verbeteren. Door de verbinding met de Waddenzee te verbeteren, paailocaties aan te leggen en vissen uit te zetten.

De afsluiting van de Lauwerszee dichtte de voordeur van het watersysteem. Zout werd zoet en wadplaten veranderde langzamerhand in groene rietvelden. Ook onderwater vond een ware metamorfose plaats. De scholen vis die in de Lauwerszee of in de maren, beken en diepen stroomopwaarts hun paailocatie vonden, of de scholen met jonge vis die er in de Lauwerszee hun kinderkamer hadden, konden deze niet makkelijk meer bereiken.

Zand en grind goed voor de visstand

Tijdens de vier verhalenavonden vertellen de betrokkenen over die werkzaamheden. Zo leggen ze uit hoe een zeeforel zijn geboortebeek kan terugvinden en waarom het storten van duizenden kilo’s zand en grind in beken goed is voor de visstand. En hoe je vissen volgt van Drenthe tot aan ’t wad.

De partners van het project Vissen voor Verbinding vertellen graag over de trek van vissen van Waddenzee via het Lauwersmeer tot ver in Drenthe.

De zeeforel speelt een belangrijke rol binnen het project. Een soort die verdwenen is uit de wateren van Noord Nederland maar nog voorkomt in vergelijkbare Duitse systemen.

Kleine zenders

Het is een vissoort die na jaren in de Waddenzee en Noordzee terugkeert naar het zoete water, Via het Lauwersmeer, Reitdiep en de stad Groningen gaat de reis verder tot in de kleinste haarvaten van het watersysteem in de kop van Drenthe. Als deze vis zijn reis weet te volbrengen is het zeker dat de route vrij van obstakels is.

Binnen het project worden jaarlijks duizenden jonge zeeforellen uitgezet. En deze worden met kleine zenders gevolgd in hun reizen.

Marcus de Boer en Jimmy van Rijn nemen bezoekers mee in het bijzondere verhaal van de zeeforel en de routes die ze afleggen door het Drentse en Groningse land.

Aanmelden kan via de website van NP Lauwersmeer: ga naar de activiteitenkalender en klik op de activiteit.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

menu