Elke dag onder de douche is onzin I Stelling van de week

Twee tot drie keer in de week douchen, of liever elke dag? Foto: Pixabay

Een kopje koffie of thee, een broodje of een cracker, en vervolgens een frisse douche nemen. Voor velen een vast ritueel op de vroege morgen. Ook nu de energieprijzen zijn gestegen. Maar slaan we hierin niet door? Is elke dag douchen geen onzin?
Lees meer over
Streekblad

Bij het douchen wordt er gemiddeld zes liter water per minuut verbruikt. Dat wil zeggen met een ‘gewone’ douchekop; bij een regendouche is dit ruim twee keer zoveel.

De (iets) oudere generatie, zo blijkt uit diverse onderzoeken, kiest er vaak voor om een paar keer per week het lichaam te wassen, in plaats van onder de douche te stappen. Daarbij moet worden aangetekend dat ouderen over het algemeen langer douchen. Een groot deel van de 65-plussers in Nederland doucht zelfs langer dan 15 minuten, zo wordt onder meer gesteld door Consumind, dat het douchegedrag in kaart brengt.

Hygiëne is uiteraard goed, al is het de vraag of elke dag douchen wel verstandig is. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op de huid. En die beschermt juist tegen slechte bacteriën, virussen en de zon. Dermatologen raden niet voor niets aan om hoogstens twee á drie dagen te douchen.

Wat vindt u?