Ommelander Ziekenhuis plaatst sinds een half jaar ook heupprotheses via de voorkant en dat biedt veel voordelen (Maar niet iedere patiënt is geschikt om zo geopereerd te worden)

Arjan Hooghof, één van de zes orthopedisch chirurgen in het Ommelander Ziekenhuis. Foto: Alfred Oosterman

Een versleten heupgewricht zorgt voor veel ongemak en pijn. Vaak is een ‘nieuwe heup’, oftewel een heupprothese, de beste oplossing. Een heupprothese kan op meerdere manieren worden geplaatst. Jarenlang werd deze operatie vooral via de achterzijde (bilzijde) van de patiënt verricht. Het Ommelander Ziekenhuis plaatst sinds een half jaar ook heupprotheses via de voorkant en dat biedt veel voordelen, maar niet iedere patiënt is geschikt om zo geopereerd te worden.
Lees meer over
Streekblad

Arjan Hooghof, één van de zes orthopedisch chirurgen in het Ommelander Ziekenhuis, heeft tijdens zijn opleiding veel ervaring opgedaan met deze voorste benadering. Hij legt uit wat de voordelen van deze methode zijn. „De voorste benadering is een ‘spiersparende ingreep’, omdat we tussen de spieren door opereren. Bij de operatie via de achterzijde, moeten we de bilspier splijten om bij het heupgewricht te komen. De resultaten van beide operaties zijn heel goed, maar de ‘voorste benadering’ biedt wel voordelen. De kans dat de heup kort na de operatie uit de kom schiet is veel kleiner, omdat de spieren niet losgemaakt zijn.”