Barbara Goote uit Wildervank zette haar donkere jaren op papier. Nu gaat ze het theater in

De try-out is op 15 februari. Of het gezelschap vervolgens meer theaters aandoet is niet uitgesloten. Eigen foto

Barbara Goote uit Wildervank bracht eind vorig jaar haar boek ‘Een burn-out is hard werken - Een vrouw op zoek naar professionele hulp bij een burn-out en verslaving’ uit. Nu gaat ze met oud-psychiater Bram Bakker, lichaamsgericht therapeut Huub ter Haar en Saskia de Bruin, eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming, het theater in. De try-out staat gepland voor 15 februari in het Posttheater in Arnhem.
Lees meer over
Veendammer

Grote gemeenschappelijke deler is dat alle vier zogenoemde vrienden zijn van Stichting Emovere. Deze stichting, opgericht op 7 februari 2020, heeft als doel bewustwording te vergroten en kennis verspreiden over hoe medisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten tóch vaak verholpen kunnen worden.

Aanleiding voor de oprichting van de stichting is dat (onbewuste) verdrongen emoties aanhoudende lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Volgens Goote, die onder meer lid is van de Regiegroep ALK van Treant-ziekenhuizen, is dit nog altijd onderbelicht in het overgrote deel van de gezondheidszorg.

Vaak gericht op lichamelijke klachten

„Vaak is de gezondheidszorg louter gericht op het verhelpen van de lichamelijke klachten. Als uitgesloten is dat de klacht niet komt door een fysiek probleem, dan wordt de patiënt naar huis gestuurd. Daarmee zijn de klachten echter niet verholpen. Gevolg is dat de patiënt/cliënt vaak weer naar de huisarts gaat en er een vervolgtraject start. In de regel wordt niet gekeken naar onderliggende oorzaken, die misschien wel haar oorsprong in het verleden hebben.”

Goote pleit voor ‘een nieuwe kijk op het ziek-zijn’, waarbij beter leren voelen en luisteren naar je lijf essentieel is. Het bewust maken dat herstel van aanhoudende lichamelijk pijn/klachten vaker mogelijk is dan gedacht.

Bij de Wildervankster leidde dit tot lichamelijke klachten en later twee burn-outs en een alcoholverslaving. „De werkelijke oorzaak gaat bij mij o.a. terug naar de zesde klas van de lagere school, toen een leraar mij vertelde dat ik toch te dom was om dokter te worden. Later, toen ik van school wisselde, moest ik wennen aan de leerstof, de omgeving en de lessen en kwam toen minder goed mee. Dat versterkte destijds het gevoel dat ik écht dom was.”

Goote die het schopte tot leidinggevende in de detailhandel voelde altijd die drang om zich te moeten bewijzen met de geschetste gevolgen van dien.

Stukje bewustwording meegeven

In het theater willen de vier sprekers de bezoekers een stukje bewustwording meegeven. „Herkenning”, vult Goote aan. „Misschien dat door onze verhalen bij sommigen het kwartje gaat vallen.” Dat voelen en luisteren naar je lijf daarbij het uitgangspunt zijn, is bij de meeste vrienden van Stichting Emovere bekend. Echter bij vele anderen nog niet.

Hoe de boekentour er precies uit komt te zien, is een verrassing. „We komen binnenkort bij elkaar om het een en ander te bespreken. Voordeel is dat Bram natuurlijk al in het theater heeft gestaan.” Goote verwacht dat er niet vaak gerepeteerd hoeft te worden, om de simpele reden dat ervaringen die zijn opgedaan in het leven niet geoefend hoeven te worden.

Kaarten bestellen

De try-out van ‘Gevoel doet ertoe! Nieuw perspectief op onverklaarbare (pijn)klachten’ in het Posttheater aan de Roosendaalsestraat 27 in Arnhem begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via deze site.