Grappenmakers draaien routebordjes om. Wielrenner Otto Voorma uit Zuidwending maakt een harde smak en moet herstellen van meerdere botbreuken

Otto Voorma uit Zuidwending ligt na een zware valpartij flink in de kreukels.

Otto Voorma uit Zuidwending ligt na een zware valpartij flink in de kreukels. Foto: Paul Abrahams

Otto Voorma heeft een hectische periode achter de rug. De voormalige sport manueel therapeut uit Zuidwending is zaterdag 13 mei tijdens de wielertocht Classico Boretti hard ten val gekomen. Na een verblijf van 10 dagen in het ziekenhuis in Ede is hij dinsdag opgenomen op de revalidatieafdeling van Veenkade in Veendam.
Lees meer over
Veendammer

„Ik had mij voor de derde keer ingeschreven voor deze toertocht”, vertelt de bijna 71-jarige Otto. „Samen met mijn Coba zouden we er een gezellig weekend van maken. Overdag 115 kilometer fietsen, ‘s avonds lekker eten en borrelen op een terras en dan overnachten in een hotel in Nijkerk. Een zware valpartij gooide helaas roet in het eten.”

Drempels

„Na ongeveer 28 kilometer ging het mis”, vervolgt Otto. „Onbekende grapjassen hadden bij een driesprong de routebordjes omgedraaid. Daardoor kwamen we op een weg terecht bezaaid met drempels. Met een snelheid van zo’n 30 kilometer per uur vloog ik rechts over het stuur, ging over de kop en belandde ik uiteindelijk op het asfalt. Ik was half dizzy en ik had veel pijn. Mijn splinternieuwe helm was doorgescheurd, zo hard was de klap. En mijn fiets lag ook flink in de kreukels.”

Verschillende breuken

„Met een ambulance ben ik naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Ede gebracht. Daar zijn foto’s gemaakt en toen bleek dat ik om te beginnen mijn rechter sleutelbeen op drie plaatsen had gebroken. De schade was verder twee gebroken ribben en vijf breuken in mijn bekken. In overleg is besloten om niet te opereren. De breuken kunnen op een natuurlijke wijze weer herstellen. Ze hebben vanwege de klap voor alle zekerheid ook foto’s van mijn hoofd gemaakt. Mijn helm heeft mij gered, anders was het heel anders afgelopen.”

1000 klapper

Als wielrenner (van de Stormvogels) is Otto wel vaker gevallen, maar niet eerder zo erg als vorige week zaterdag. „Ik ben topfit, maar deze val kwam volledig onverwacht. Het was een 1000 klapper. Afgezien van de verschillende breuken zit ik onder de schaafplekken en de blauwe plekken.”

Nieuwe fietshelm

Otto hoopt dat hij in de week na Pinksteren weer naar huis kan om verder aan zijn herstel te werken. „Een bevriende ondernemer heeft al aangeboden om een bed bij mij in de woonkamer te plaatsen. Stapje voor stapje wil ik het leven weer oppakken. Het is wel de bedoeling om over enkele maanden weer op de fiets te stappen. Die fiets moet overigens wel eerst worden gerepareerd en ook moet ik weer een nieuwe fietshelm kopen.”