Grote kerk en Maria ten Hemelopnemingskerk in Veendam open tijdens Kerkenpad Oost-Groningen

De herenbank uit 1662 met het wapen van de familie Wildervanck.

De herenbank uit 1662 met het wapen van de familie Wildervanck. Foto: Stichting Vrienden van de Grote kerk

Ongeveer dertig kerken, torens en een synagoge in het oostelijk deel van de provincie Groningen doen zaterdag 3 juni mee aan Kerkenpad Oost-Groningen. Het betreft de achtste editie. In Veendam kunnen belangstellenden terecht in de Grote kerk en de Maria ten Hemelopnemingskerk.
Lees meer over
Veendammer

Als het gaat over bijzondere kerken wordt niet meteen gedacht aan Oost-Groningen. Toch heeft deze regio op dit gebied veel te bieden. Om mensen kennis te laten maken met deze kerkgebouwen doen bijna dertig kerken in de gemeenten Veendam, Stadskanaal, Pekela, Oldambt, Westerwolde en Midden-Groningen mee aan Kerkenpad Oost-Groningen.

De deelnemende kerken openen die dag tussen 10.00 en 16.00 uur hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen bewonderd kunnen worden. Ook zijn er tal van activiteiten.

Grote kerk

In de Grote kerk in Veendam wordt muziek gemaakt en het carillon wordt bespeeld. Het grote orgel, gebouwd in 1928 door de firma Faber en Dienes, wordt gerestaureerd en is dus niet te horen. Kistorgel en piano daarentegen wel. In de kerk vertellen gidsen over de geschiedenis van de kerk en over de restauratie van het orgel. De toren kan ook beklommen worden.

Verder kan, onder leiding van een gids, het bij de kerk behorende kerkhof bezocht worden. Er staan twee rondleidingen op de rol, aanvang 11.00 uur en 14.00 uur. Het kerkhof wordt sinds 1954 niet meer gebruikt. Op het kerkhof zijn bijzondere graven te zien. Zo liggen er kapteins begraven, bekende industriëlen en ook Anthony Winkler Prins. Verder zijn er oorlogsgraven, ieder met een eigen verhaal.

Maria ten Hemelopneming

De geschiedenis van de geloofsgemeenschap Maria ten Hemelopneming in Veendam is nauw verbonden met de geschiedenis van het kerkgebouw aan het Boven Oosterdiep 79 in Veendam. De toenmalige parochie werd in 1794 opgericht. In 1971 is het kerkgebouw als een der weinige Waterstaatskerken in het Noorden van Nederland op de Monumentenlijst geplaatst en sindsdien zijn vele restauratiewerkzaamheden aan het kerkgebouw verricht.