Lichtende nachtwolken komende dagen te zien tijdens zonsondergang en zonsopkomst, maar deze wolken geven zelf geen licht

Foto: Shutterstock

Over zo’n anderhalve week is het 21 juni en dat is de langste dag van het jaar. In deze periode is het lang licht en dat zorgt voor een grote kans op het zien van lichtende nachtwolken.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn ze al te zien geweest, maar volgens WeerOnline worden de omstandigheden nog beter de komende dagen. Regionaal klaart het namelijk breed op. Eén tot anderhalf uur na zonsondergang en voor zonsopkomst zijn de omstandigheden het best om de wolken te zien. Met temperaturen rond 15 graden is het dan ook redelijk aangenaam buiten.

Donderdagavond is er al een kans om de lichtende nachtwolken te zien. De stapelwolken die overdag het weer bepalen, zijn dan verdwenen. Op veel plaatsen is donderdagavond een heldere hemel zichtbaar. In het noordoosten van het land is de periode om lichtende nachtwolken te zien het langst, want vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe.

Kleine stofdeeltjes

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die in onze atmosfeer voorkomen en bevinden zich op ongeveer 85 kilometer hoogte. De meeste sluierwolken bevinden zich op ongeveer 10 kilometer. Kleine stofdeeltjes uit de ruimte zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van lichtende nachtwolken.

IJskristallen ontstaan op deze minuscule deeltjes. Die kristallen weerkaatsen vervolgens het zonlicht, dat na zonsondergang nog wel op deze wolken valt, richting de aarde. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven de wolken zelf dus geen licht.

Nieuws

menu