Gratis mbo-opleiding voor honderden mensen in Friesland, Groningen en Drenthe. 'Er zijn zulke gave beroepen'

Werkenden en werkzoekenden in Friesland, Groningen en Drenthe kunnen via Het Noorden Leert Door gratis een opleiding volgen op mbo-niveau. Er is een half miljoen euro subsidie beschikbaar.

In de techniek staan duizenden vacatures open in Noord-Nederland. Foto: Shutterstock

In de techniek staan duizenden vacatures open in Noord-Nederland. Foto: Shutterstock

Deelnemers kunnen momenteel kiezen uit 128 opleidingen , die maximaal een jaar duren. Na afronding krijg je een diploma of certificaat. Het is de bedoeling om het aanbod te vergroten naar 160. De regeling is vorige week online gegaan en inmiddels zijn er dertig aanmeldingen. De verwachting is dat er dit jaar ruimte is om ongeveer 500 personen op te leiden.

Waarschijnlijk komen er dit jaar meer subsidies vrij dan de nu beschikbare 485.000 euro. Daardoor zal het aantal opleidingsplaatsen ook gaan stijgen. Wie dat wil, kan zich voor maximaal drie trajecten inschrijven. Voorwaarde is wel dat het traject volledig wordt afgerond, anders kan de subsidie komen te vervallen en worden er alsnog kosten in rekening gebracht.

Het Noorden Leert Door is een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie VNO NCW/MKB Noord, de acht mbo-instellingen en arbeidsmarktregio’s in Noord-Nederland. De opleidingen – en soms cursussen – zijn gekoppeld aan beroepen in kansrijke sectoren. Daarvoor is een almaar uitdijende lijst van werkinstantie UWV gebruikt.

Techniek: moeders van doorslaggevend belang

Vacatures

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Voorzitter Raad van Toezicht

Talent Performance namens Huurdersplatform Nieuw Elan